Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Η Περσεφονη δε θα ξαναρθει πια...


Και σε ποιον δεν ειναι γνωστος ο μυθος της Περσεφονης; Ενα παραμυθι απο τα παναρχαια χρονια που μιλαει για τη ζωη, το θανατο, την επαναφορα. Την ιστορια της φυσης της ιδιας.
3000 χρονια μετα..

Θριασιο Πεδιο, Ελευσινα. 2008. Τιποτα δε θυμιζει πια την πολη που στην αρχαιοτητα αποτελουσε το συνορο της Αθηνας με τους γειτονες της. Την πολη που ηταν συνδεδεμενη με τα Ελευσινια μυστηρια για τη χαρη των οποιων τοσοι ειχαν περπατησει την Ιερα Οδο. Ισως μονο τα λιγοστα αρχαια που κοσμουν εναν απο τους πιο κεντρικους πεζοδρομους της πολης.

Σημερα ωστοσο το Θριασιο Πεδιο κοσμειται κατα κυριο λογο απο τη ναυαρχιδα της βαριας βιομηχανιας της Ελλαδας. Τρεις εγκαταστασεις διυλησης πετρελαιου, ναυπηγεια, τσιμενταδικα, η μεγαλυτερη χωματερη της χωρας στα Λιοσια, πυριτιδαποθηκες, μεγαλη χαλυβουργικη εταιρια..

Η μεριμνα της κεντρικης εξουσιας για την περιοχη ειναι ομολογουμενως συγκινιτικη. Λαμβανονται αμεσα μετρα για την περιβαλλοντικη αποκατασταση του Θριασιου. Ενα απο αυτα ειναι η τοποθετηση σταθμου ηλεκτροπαραγωγης 880MWatt σε συνεργασια με τη χαλυβουργικη εταιρια που σκοπευει να περιορισει το ποσοστο των ρυπων που παραγουν οι προαναφερθεισες βιομηχανιες ( σε σχεση με τους ρυπους που θα παραγει ο ιδιος ο σταθμος... ). Βεβαιως οι κατοικοι του Θριασιου θα φροντισουν να περιορισουν την Κοκα-κολα και την Φαντα , γιατι οπως ειπε ο διευθυνων συμβουλος της ΔΕΗ εχουν σημαντικο μεριδιο στην ρυπανση της ατμοσφαιρας με CO2. (Το γεγονος οτι ο σταθμος θα ισουται με ρυπους 1,8 εκατομμυριων αυτοκινητων ετησιως μοιαζει ψιλα γραμματα μπροστα στον αντιμπεριαλιστη διευθυνοντα συμβουλα που χτυπαει το κατεστημενο της Κοκα-κολας. Ευγε!)

Ενα αλλο αμεσο μετρο που σκοπευει να εφαρμοσει η κεντρικη εξουσια για να ανορθωσει οικολογικα το Θριασιο ειναι η δημιουργια ΧΥΤΑ βιομηχανικων απορριματων στην περιοχη Μελετανι, σε μικρη αποσταση απο κατοικημενες περιοχες. Παρεμπιπτοντως σε σχετικο δημοψηφισμα των κατοικων της περιοχης το 2003 για την δημιουργια του ΧΥΤΑ
η απαντηση ηταν οχι ( με ποσοστο της ταξης του 98-99%) , αλλα ειπαμε .. ψιλα γραμματα.

Το Θριασιο ηδη κειται ημιθανες.. Αν γινουν πραξη τα παραπανω θα εχει μπει και η ταφοπλακα. Θα ειναι πολυ αργα...
Δυστυχως ποτε δε θα ξαναφερεις την ανοιξη απ'τα μερη μας, καληνυχτα Περσεφονη.

ΥΓ: Ποσο προφητικος ηταν ο τιτλος "Αγελαστος Πετρα" ρε Φιλιππε;; Ποσο..

3 σχόλια:

snok είπε...

Χμ,όταν διαβάζω κάτι τέτοια φίλε μου,με πιάνουν δύο τάσεις.Η πρώτη η καταθλιπτική:και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα,είμαστε πολύ μικροί και τα συναφή.Ξέρεις τώρα.Η άλλη είναι αυτή που μου λέει resist to exist.Ρε που να χτυπάν το κώλο τους κάτω,αφού νιώθω ότι έχω το δίκιο με το μέρος μου,δεν θα τους περάσει.
Τώρα διαλέγεις ή διαλέγετε ή διαλέγουΜΕ και παίρνετε...

ο φιλος του οικονομου είπε...

Νίκος Γκάτοσς

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο πάν να δουν διϋλιστήριο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Soulis Sketos είπε...

Σωστοτατος φιλε του οικονομου, αμελεια μου να αναφερθω στο τραγουδι του Νικου Γκατσου. Επιτρεψε μου να θεωρησω το σχολιο σου ως συνεχεια του ΥΓ. Thanx